Over Douglashout

Wat is Douglashout?
Douglashout is afkomstig van de Douglasspar en behoort tot de familie van dennenbomen. De Douglasspar behoort tot de hardste naaldboomsoorten ter wereld en dat maakt Douglashout erg sterk en duurzaam. Douglasbomen groeien tot een hoogte van 40 tot 60 m, maximaal 90 m. De stam heeft een diameter van 1 tot 2 m, maximaal 4,5 m.

Toepassing van Douglashout
Douglas is, dankzij de gunstige sterkte-duurzaamheids-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen geschikt. In de bouw zowel voor binnen- en buitenwerk zoals ramen en kozijnen, deuren, vloeren, pergola’s, schuttingen, veranda’s, schuren, tuinhuizen, dierenverblijven, buitenkeukens en hekken.

Zwaar balkhout van Douglas wordt onder andere voor dragende constructies toegepast. Het gezaagde hout wordt gebruikt voor damwand, voor al of niet gekantrecht potdekselwerk (over elkaar vallende delen gevelbekleding) en ook voor binten, balken en gordingen.

Duurzaam Douglas
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid. Hierdoor is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren (tuinhout) dat schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarnaast is Douglas esthetisch gezien ook veel mooier dan geïmpregneerd hout.

Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een goede duurzame houtsoort is die – onbehandeld – minimaal 10 tot 15 jaar mee gaat. Ter vergelijking, Vuren en Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen; hoe hoger het cijfer hoe sneller het hout bij buitentoepassing zal gaan rotten.

De hoge duurzaamheid heeft Douglas te danken aan het hoog percentage kernhout dat gevormd wordt. Het kernhout bevat hars dat zich na verloop van tijd verhardt. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft hierdoor minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.